Simbolul Flacara Olimpica

Focul este un simbol sacru inca din timpuri antice. In Grecia antica simboliza renasterea lumii si lumina. Focul a fost furat pentru oameni de catre Prometeu de la Zeus. Istoria Flacarei Olimpice a inceput in Grecia in urma cu 2700 de ani. O flacara era aprinsa la fiecare Olimpiada. Flacara ardea pe tot parcursul jocurilor. Ea simboliza moartea si renasterea eroilor greci. In Grecia antica nu era de fapt vorba despre o torta, ci se numea „lampadedromia”.

Astazi, Flacara Olimpica simolizeaza continuitatea intre timpurile antice si cele moderne. Ea a fost reactualizata ca simbol al Jocurilor Olimpice moderne de catre baronul francez Pierre de Coubertin si a fost folosita pentru prima data in 1936 la Berlin, Germania. Cu multe luni inainte de inceperea jocurilor, Flacara Olimpica se aprinde pe o torta cu o oglinda parabolica in care se reflecta razele Soarelui pe locul vechilor Jocuri Olimpice antice, in Olimpia, Grecia. Apoi, flacara este luata din Grecia si purtata din tara in tara, din continent in continent pana in locul in care urmeaza sa se desfasoare urmatoarele jocuri. Torta este dusa de atleti, de celebritati, de oameni obisnuiti, pe jos sau calare pe cai sau pe camile, si, daca nu sunt conditii adecvate, este dusa cu avionul sau pe sub apa. In ultima zi a drumului, in ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Flacara ajunge pe stadionul principal si cu ea se aprinde focul untr-un recipient mai mare. Acesta semnifica inceperea oficiala a Jocurilor Olimpice. Apoi este lasata sa arda pe tot parcursul jocurilor pana la ceremonia de inchidere cand este stinsa, ceea ce semnifica incheierea Olimpiadei.

Numai de 2 ori in istorie Flacara a fost carata mai mult de un continent, la Atena in 2004 si la Beijing in 2008. Pentru Olimpiada din 1960 de la Roma, Flacara a urmat un drum care sa omagieze civilizatia greaca si romana. A fost carata de la Pireu la Roma pe o nava numita „Americo Vespucci” si a trecut pe la cele mai importante monumente istorice din cele 2 tari. A fost pentru prima data cand evenimentul a fost urmarit si transmis de catre televiziuni. In Mexic, la Olimpiada din 1968, Flacara a urmat ruta lui Cristofor Columb, si atleta campioana Enriqueta Basilio a fost prima femeie care a aprins Flacara Olimpica pe Stadionul Olimpic. La jocurile de la Montreal, Canada in 1976, Flacara a calatorit prin satelit de la Atena la Ottawa si in 1992, la Barcelona, un medaliat la tir cu arcul, care era invalid, pe nume Antonio Rebollo, a aprins-o pe stadion cu o sageata in flacari. La Sydney, in 2000, Flacara a fost purtata pe sub apa, fara sa se stinga, pe langa Marea Bariera de Corali si a calatorit cea mai mare distanta din istoria Jocurilor Olimpice

preluat dupa magicland.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: